Gravarea cu laser a pielii și gravarea în relief a matrițelor din MDF și acril

O modalitate distractivă de a folosi mașina cu laser pentru a obține un aspect unic pe piele.

Bine ați revenit în studioul Epilog! În această descriere a proiectului, vă prezentăm gravarea cu laser pe MDF și acril pentru a realiza matrițe pentru gravarea în relief a pielii. Urmăriți videoclipul de mai sus sau citiți despre proiect mai jos pentru a vedea cum am utilizat MDF și acril pentru a ștanța bucăți de piele.

Cu o mașină Epilog Laser, puteți realiza gravuri foarte distincte și clare pe piele (vizitați pagina noastră referitoare la piele pentru mai multe informații), însă această tehnică de ștanțare este o alternativă excelentă care vă va oferi un aspect final diferit. Presarea pielii cu o matriță menține în mare parte aspectul și textura suprafeței materialului și este o alternativă rapidă și viabilă la cioplitul de mână, rutarea cu comandă numerică sau șabloane de tipărire 3D.

Pregătirea ilustrației

Am început cu câteva bucăți din piele pre-tăiate și am pregătit în prealabil câteva ilustrații. Această etapă vă va fi familiară dacă ați pregătit mai înainte grafică pentru un laser. Grafica noastră este alb-negru, iar zonele negre indică laserului unde ar trebui să acționeze. Vom îndepărta prin gravare materialul din jurul siglelor și textului, astfel încât grafica să rămână și să formeze porțiunea „înălțată” a matriței.

Principalul lucru de reținut despre grafica pentru acest proiect este că trebuie să ne asigurăm că oglindim ilustrația noastră. Când o matriță este presată într-un material, imprimarea rezultată pe materialul respectiv va fi o imagine inversă a matriței. Așadar, dacă dorim ca imaginea de pe bucățile de piele să fie citită corect, avem nevoie ca grafica de pe matriță să fie oglindită.

Pentru comoditate, am proiectat matrițele să fie de aceeași dimensiune și formă cu bucățile noastre de piele. Acest lucru nu este necesar, dar ne va ajuta să aliniem matrițele mai târziu. Deoarece marginile matrițelor se vor alinia cu marginile bucăților de piele, vom putea să le potrivim și să asigurăm amplasarea cu ușurință a graficii. Lucrul interesant despre utilizarea unui laser este că matrițele se pot tăia la orice dimensiune sau formă de care avem nevoie, astfel încât să putem crea matrițe personalizate, ușor de utilizat pentru orice număr de produse.

Tipărirea matrițelor

Am folosit mașina noastră cea mai recentă pentru acest proiect, un Fusion Pro 48 de 120 de wați. Această mașină este livrată cu sistemul nostru de camere IRIS™ încorporat, ceea ce permite glisarea, copierea și lipirea ilustrațiilor pe material cu un simplu clic. Aceasta este o caracteristică foarte convenabilă a Fusion Pro, dar acest proiect poate fi realizat cu siguranță cu oricare dintre mașinile noastre.

Setări de gravare
Mașină: 120 Watt CO2 Fusion Pro
DPI600 Viteza40% Puterea100%
(Nu uitați să verificați setările de material recomandate în manualul mașinii dvs.)

Am mascat MDF-ul și plăcile de acril pentru a proteja suprafețele materialelor. Vă recomandăm să utilizați materiale pre-mascate sau să aplicați propria mascare pe zona de suprafață unde veți grava și tăia matrițele. Acest lucru nu este obligatoriu, dar ulterior va ușura mult procesul, reducând curățenia necesară după gravare. De asemenea, va ajuta la protejarea suprafeței matriței împotriva zgârieturilor în timpul procesului de curățare, asigurându-se că suprafața rămâne perfect netedă, astfel încât nicio pată nu este transferată de la matriță la bucățile de piele în timpul gravării în relief.

Obținerea unei adâncimi suplimentare

Vrem să ne asigurăm că grafica înălțată a matrițelor noastre este adâncă, astfel încât atunci când le presăm în piele, spatele matrițelor (zonele în care am îndepărtat prin gravare materialul) nu apasă, de asemenea, în piele și nu lasă urme. Pentru a atinge această adâncime, am efectuat lucrarea de gravare a doua oară. Adâncimea la care veți ajunge depinde foarte mult de puterea laserului și de tipul de material pe care îl utilizați pentru matrițe. Pentru sistemul nostru de 120 de wați, două treceri au rezolvat treaba cu bine. Dacă utilizați un laser cu putere electrică activă mai mică, poate doriți să încercați un al treilea pas.

Un alt factor de luat în considerare este materialul pe care îl gravați în relief. Dacă aveți un material mai gros și/sau doriți să obțineți o imprimare mai adâncă, veți dori să vă asigurați că grafica înălțată este suficient de groasă pentru a satisface cerințele. Cu toate acestea, dacă aveți un material subțire care necesită o imprimare mai subțire, grosimea matriței nu reprezintă un motiv de îngrijorare atât de mare.

Când efectuați mai multe treceri, în funcție de distanța focală a obiectivului mașinii dvs., vă recomandăm să reglați ușor focalizarea laserului înainte de a efectua o trecere suplimentară. Având în vedere că ați îndepărtat prin gravare o anumită grosime, ridicarea puțin a mesei va asigura focalizarea laserului pe suprafața gravată, oferind rezultate de cea mai bună calitate. Distanța pe care trebuie să o ajustați variază în funcție de cât de mult material a fost eliminat la trecerile anterioare, ceea ce depinde de puterea electrică activă și de material, dar în orice caz, ajustarea va fi probabil mică.

Tăierea și curățarea

După finalizarea etapei de gravare, vom decupa matrițele.

Setări pentru tăiere
Mașină: 120 Watt CO2 Fusion Pro
Viteza12% Puterea100% Frecvența100%
(Nu uitați să verificați setările de material recomandate în manualul mașinii dvs.)

Pentru că am îndepărtat prin gravare mult material pentru a atinge adâncimea dorită, matrițele noastre sunt destul de murdare. Le vom duce înapoi la chiuvetă și vom îndepărta reziduurile respective.

Vă recomandăm să limitați expunerea matriței din MDF la apă în timpul curățării. MDF este absorbant și cantități semnificative de apă pot provoca descompunerea acestuia. Matrița noastră a fost expusă la apă doar puțin și s-a menținut foarte bine, dar cazul dvs. poate fi diferit. Din motive de siguranță, puteți opta să curățați matrița din MDF cu o perie uscată sau umedă.

După ce am terminat, vom îndepărta și mascarea de protecție.

Înmuierea bucăților

Ultima parte a pregătirii presupune înmuierea bucăților de piele. Acest lucru poate să nu fie necesar pentru fiecare material, dar în cazul acestor bucăți am constatat că înmuierea în apă înainte de gravarea în relief le-a făcut mult mai flexibile și mai receptive la procesul de ștanțare. Totuși, acest lucru nu a durat mult; am înmuiat bucățile aproximativ un minut.

Gravarea în relief

Acum este timpul să ne punem matrițele la încercare.

Pentru a obține o imprimare frumoasă și adâncă, va trebui să apăsăm matrița în piele foarte ferm. Vom folosi câteva dispozitive de prindere pentru a realiza acest lucru, dar și o menghină ar funcționa foarte bine. Vom folosi câteva blocuri de lemn pentru a ne proteja materialele de dispozitivele de prindere și pentru a distribui uniform presiunea.

Vom aplica această presiune pentru o perioadă scurtă, dar susținută (câteva minute ar trebui să fie suficient), apoi vom elibera dispozitivele de prindere și vom vedea rezultatele.

După cum puteți vedea, atât MDF-ul cât și acrilul au oferit rezultate excelente cu aceste bucăți. Ambele materiale ne-au oferit o marcare de calitate excelentă, așa încât nu ezitați să experimentați cu materialele pe care le utilizați. Acrilul este o opțiune mai scumpă, dar folosirea unui acril transparent a însemnat că putem vedea prin grafica de pe matriță, făcând și mai ușoară alinierea sigură a imaginilor noastre. Puteți încerca să utilizați lemn, Delrin sau chiar metal în cazul utilizării unui laser cu fibră.

Am aplicat puțin balsam de piele pe bucățile noastre gravate în relief pentru a ajuta la finisarea lor și pentru a oferi puțin mai mult contrast. Dacă lucrați cu piele brută, puteți lua în considerare și utilizarea unei vopsele pentru piele. Cu adevărat, singura limită este propria dvs. creativitate.

După ce am terminat, avem câteva bucăți gravate în relief foarte distinctive. Poate că la prima vedere nu vă dați seama că provin de la o mașină cu laser, dar așa este! Dacă aveți la dispoziție o mașină cu laser sau doriți să obțineți una, sperăm că acest proiect v-a arătat o altă modalitate prin care laserele pot fi echipamente foarte versatile. Până la următorul proiect, spor la prelucrarea cu laser!

Vreți să începeți să faceți proiecte nemaipomenite cu o mașină cu laser? Completați formularul de pe această pagină pentru a primi o broșură cu linia completă de produse și mostre gravate și tăiate sau apelați numărul de mai jos pentru mai multe informații. Personalul nostru de vânzări bine instruit are zeci de ani de experiență combinată și vă va ajuta să determinați ce aveți nevoie pentru a începe.


Telefon: +40268 274999

Obțineți broșuri și mostre gratuite

Primiți broșuri și mostre și obțineți mai multe informații de la noi sau de la distribuitorul dvs. local.

*
*
*
*
help desk software